דלתות במקורות - חלק א'

הקדישו כמה רגעים לאסוציאציות שעולות בכם כשאתם חושבים על דלתות. חלקנו חושבים על דלתות הכניסה לבית שלנו, דלת חדר השינה, ציורו של ילד בו מופיע בית מופשט עם דלת ושלל דימויים דומים שקשורים ישירות לעולמנו האישי.

אכן, דלתות הן פריט חשוב מחיי היומיום שלנו בדומה למיטה או למקלחת. אנו לוקחים אותן כמעט כמובנות מאליהן, אך בעצם יש להן תפקיד מרכזי וחשוב: דלתות מגינות עלינו מפני רעש וחדירת פורצים, מעניקות לנו פרטיות ורק בשלב הבא – האסתטי – מדגישות את החלל אותו אנו ניגשים לעצב.

דלתות נגד איתני הטבע

תפקידן הראשון של דלתות – הגנה – מקורו בכתובים העתיקים של התנ"ך. בספר בראשית, אלוהים מורה לנח לבנות דלתות לתיבה "צֹהַר תַּעֲשֶׂה לַתֵּבָה" (בראשית ו', ט"ז) ולאחר מכן מגן על השוכנים בתוכה על ידי סגירתן "וְהַבָּאִים, זָכָר וּנְקֵבָה מִכָּל-בָּשָׂר בָּאוּ, כַּאֲשֶׁר צִוָּה אֹתוֹ, אֱלֹהִים; וַיִּסְגֹּר יְהוָה, בַּעֲדוֹ" (בראשית ז', ט"ז). כלומר, דלתות התיבה הן אלו שהגנו על נח, בני משפחתו והמינים ששכנו בתוכה מפני איתני הטבע.

 צדיקים מוגנים מאחורי דלתות

דלתות אינן מגינות רק מתנאי מזג האוויר, אלא גם מאנשים בעלי כוונות זדון. כאשר שני מלאכים מבקרים את לוט בעיר סדום, תושבי העיר דורשים שיוציאם מביתו כדי שיוכלו לבצע בהם זממם. לוט לא מפקיר את המלאכים ויוצא את פתח ביתו, אל ההמון המתאסף, כדי להגן עליהם בגופו. המלאכים רואים בנכונותו של לוט להגן עליהם עדות לאופיו ומשיבים אותו לביתו ללא פגע " וַיִּשְׁלְחוּ הָאֲנָשִׁים אֶת-יָדָם, וַיָּבִיאוּ אֶת-לוֹט אֲלֵיהֶם הַבָּיְתָה; וְאֶת-הַדֶּלֶת, סָגָרוּ" (בראשית י"ט, י'). במקרה הזה הדלת חצצה בין החוטאים לבין לוט וחרצה את דינם.

דלתות היצר

לוט אינו הראשון שנתקל בחטא בפתח הדלת. בסיפורם של האחים קין והבל, פונה אלוהים אל קין ומעמיד אותו בפני בחירה "הֲלוֹא אִם-תֵּיטִיב, שְׂאֵת, וְאִם לֹא תֵיטִיב, לַפֶּתַח חַטָּאת רֹבֵץ; וְאֵלֶיךָ, תְּשׁוּקָתוֹ, וְאַתָּה, תִּמְשָׁל-בּוֹ" (בראשית ד', ז'). אלוהים מזהיר את קין מסטייה מדרך הישר ומזכיר לו שחטא שורץ בפתח ביתו. כלומר, חלילה לו ליפול ולהתפתות ליצר הרע.

כתבות
צרו איתנו  קשר