רובנו לא מקדישים לדלתות שלנו זמן או מחשבה. בין אם הן מקושטות או פשוטות ופרקטיות – אנו נוטים להתייחס אל הדלת בתור חלק אלמנטרי מהבית, בלעדיה אי אפשר לרחוץ בפרטיות או לקרוא ספר בשקט.
בפועל, מסתבר שיש לדלתות כמה דברים ללמד אותנו: הן חלק בלתי נפרד מההיסטוריה, מצויות בפולקלור ובפולחנים דתיים ואפילו מעבירות לנו מסרים מעומקי התת-מודע.
כמה עובדות מעניינות על דלתות מחזירות אותן למוקד תשומת הלב:
לא רק נגד עין הרע - דלתות כחולות בצפת
בעיר צפת ובפרט בקריית האמנים נהוג לצבוע את הדלתות, השערים והפרזולים בצבע כחול. הסיבה המקובלת למנהג היא הגנה מפני עין הרע, ויש שמגדילים ואומרים שצפת היא השער לשמיים. לעומתם, יש שטוענים שמקור המנהג דווקא ברצונן של נשות צפת לצבוע את בתיהן. מאחר שצבעים היו יקרים – שפכו אלה מרכך כביסה כחול אל דליי הצבע הלבנים וכך נתקבל המראה הייחודי של דלתות העיר.
דלתות הכנסיה האדומות של פנסילבניה
לא רק בצפת צובעים דלתות: כנסיות רבות בארצות הברית, בפרט בחלקה הצפון-מזרחי של המדינה, צובעות את דלתות הכניסה אליהן בצבע אדום. הצבע האדום מזכיר את הדם בו השתמשו בני ישראל כדי לסמן את בתיהם במצרים. הדלתות הצבועות אמורות להגן על הבית ועל השוכנים בתוכו. לפי הדת הנוצרית, אין לפגוע באדם השוכן מאחורי דלת אדומה.
שרידים בקברים עתיקים
אם במצרים עסקינן – הדלתות הראשונות היו בשימוש בעת העתיקה. עקבות עץ וצירים התגלו בחפירות במוקדים שונים, ולא אחת הוכנסו דלתות אל קברים: דלת שהובילה לשום מקום נחשבה דלת אל העולם הבא.
דלתות מדומות בבתי אחוזה
עוד דלתות שהובילו לשום מקום ניתן למצוא בחדרים בבתי אחוזה כפריים ובארמונות במדינות אירופה. נהוג היה לעצב חדרי שינה ואירוח סימטריים, לכן דלת מדומה הייתה מוצבת במקביל לדלת הכניסה לחדר, אך לא הייתה ניתנת לפתיחה.
דלתות נועזות בעת העתיקה
עיצוב נועז גם בעת העתיקה – ברומא היה נהוג לצייר פאלוס מעל מפתן דלת הבית כדי להבטיח ליושביו פריון, עושר ובריאות.
הדלתות המפורסמות בעולם - "הדלתות"!
הדלתות הכי מפורסמות בעולם – להקת הדלתות, קראה לעצמה בשמה בהשראת מאמרו של הסופר אלדוס האקסלי "דלתות התפיסה". שם המאמר נלקח מפואמה של המשורר הבריטי ויליאם בלייק: "אם דלתות התפיסה היו שקופות, אז הכל היה נראה לאדם כמו שנראית האמת, אין סופי."
דלתות בתת-מודע
"כשדלת אחת נסגרת אחרת נפתחת", ולא בכדי. הדימוי של דלתות בתור צוהר להזדמנויות חדשות משפיע גם על התת-מודע שלנו: אם חלמתם על דלת כנראה שצפויה לכם הזדמנות כלשהי בחיים האמיתיים. אם חלמתם על דלת סגורה או נעולה, כנראה שהיא מייצגת הזדמנות מפוספסת שחלפה.
דלתות בפנג שואי
בגישת הפנג שואי לעיצוב שמים דגש על נתיב פתוח ופנוי לדלת, זאת כדי לשמור על מעבר וזרימה הרמונית של אנרגיות. כמו כן, מומלץ שלא יהיה חלון מול הדלת, אחרת האנרגיות עלולות לצאת מיד דרכו.
מחוז הדלת - יש מקום כזה?
במדינת וויסקונסין בארצות הברית ישנו מחוז העונה לשם המסקרן “Door County”. מחוז הדלת, אם תרצו, ממוקם בקצה לשון היבשה שמפרידה בין גרין ביי לאגם מישיגן. בקצה לשון היבשה ישנו מיצר מים שמכונה על-ידי ימאים בשם “Death’s Door”, כלומר "דלתו של המוות".
השם אמנם לא מעורר אסוציאציות נעימות במיוחד, אבל הנוף במחוז לא פחות ממרהיב.
דלתות הממלכה
יש דלת אחת שמושכת אליה תיירים רבים מדי שנה, זוכה לסיקור תקשורתי נרחב וגיבורים היסטוריים ומפורסמים חצו את מפתנה. ניחשתם? מדובר כמובן בדלתו של ראש ממשלת בריטניה, במשכנו ברחוב דאונינג 10 בלונדון. הדלת השחורה מסתירה מאחוריה שלוש-מאות שנים של מורשת ומאה חדרים הפזורים על פני שלוש קומות בהן מתנהלים עסקיו של ראש הממשלה. בשנת 1985 הכריזה מרגרט ת'אצר שהדלת ברחוב דאונינג 10 הפכה לאחד הסמלים היקרים ביותר בממלכה הבריטית.
מחאת הדלתות האיריות
חלק מהדלתות באירלנד צבועות בצבעים עזים. בעקבות מותה של המלכה ויקטוריה בשנת 1901, צוו תושבי האי לצבוע את דלתות בתיהם בשחור כאות לאבל. יחסיהם הסוערים של תושבי אירלנד והמלכה ויקטוריה גרמו לחלק מהאירים למרוד. במחאתם, צבעו את דלתות בתיהם בצבעים עזים. עד עצם היום הזה זרוע האי בדלתות צבעוניות.